Du Mas de Rumoirt
Pyreneese berghonden—Chien de Montagne des Pyrenees—Great Pyrenees

Home Over ons Onze honden Pups Links ContactD-nest, 10 augustus 2013


Op 10 augustus 2013 zijn de pups van Duc en Fonte geboren! We zijn heel erg blij met een mooi nestje van 1 teefje en 5 reuen. Vooraf verwachtten we niet al te veel pups omdat Fonte niet zo heel dik toonde. Op de echo waren ook maar 3 pups te zien. Een aangename verrassing, dus! De bevalling begon in de namiddag en werd heel gecontroleerd in de avond afgerond. De pups zijn erg levendig, gezond en compleet. Moeder Fonte pakt haar rol geweldig op. Zij is een natuurtalent en de kleintjes groeien al heel aardig. We hopen elke week op een aparte pagina foto's en video's van de verdere ontwikkeling te presenteren. Serieuze belangstellenden zijn van harte welkom voor een kennismaking. U vindt onze gegevens op de contactpagina. Het nestje volgen via Facebook kan ook: https://www.facebook.com/peter.hoek.3/photos_albums


Week 1

Op 10 augustus zijn de pupjes van Duc en Fonte geboren. Op de echo zagen we niet zo heel veel pups, 3, misschien 4. We zijn dan ook heel blij met het uiteindelijke aantal van 1 teefje en 5 reuen. De heren lieten de dame netjes voorgaan. Zij werd 16.30 uur geboren. Daarna ging het snel en probleemloos. Om 20.00 uur was alles achter de rug. Fonte is een heel natuurlijke moeder. Zij nam de zorg voor de pupjes snel op zich. Dat is ook terug te zien in de voorspoedige groei. Qua uiterlijk is het een prachtig homogeen nestje. We zijn heel nieuwsgierig hoe het zich de komende weken zal ontwikkelen! De onderstaande link leidt naar een pagina met wat videobeelden en foto's.

Video en foto's week 1


Week 2

De dame en heren hebben hun tweede levensweek uitstekend 'doorstaan'. Ons valt op hoe levendig de pups zijn en hoe snel de ontwikkeling gaat. Voor het bereiken van de leeftijd van 14 dagen hadden alle pups de oogjes min of meer open. De eerste wankele pasjes worden gezet en dat levert vermakelijke beelden op zodra moeder in de werpkist stapt. Een wedstrijd met als beloning het beste drinkplekje... De groei verloopt prima. Fonte vindt het niet meer nodig om hele dagen in de werpkist te liggen. Ze gaat ook weer graag een uurtje naar buiten in de wei. Voor onze kinderen is het grote knuffelfeest begonnen. Belangstelling genoeg, ook van vriendjes en familie! Voor drie van de zes pupjes hebben we al een goed thuis gevonden.

Video en foto's week 2


Week 3

De derde week ligt al weer achter ons. De pups worden nu echte hondjes die blaffen, aan elkaars oren en staarten bijten en al heel stevig op hun pootjes staan. De tandjes komen door en dat vindt moeder Fonte af en toe niet leuk... Het is zo boeiend om het spel in de werpkist te zien. We kunnen ook echt goed merken dat de pups contact zoeken. Ze reageren op onze aanwezigheid en vinden het heerlijk om aandacht te krijgen. Voor ons en onze kinderen een feest! De pups maken inmiddels volop kennis met alle geluiden die horen bij een 'normaal' huishouden. Belangrijk voor een goede socialisatie! Vier van de zes pupjes hebben inmiddels een goed thuis.

Video en foto's week 3


Week 4

De vierde levensweek brengt voor de hondjes veel nieuwe ervaringen met zich mee. Voor het eerst naar buiten, de eerste 'standfoto's', bezoek en heel bewust spelen met elkaar. De pups krijgen nu ook elke dag pap te eten. Na twee keer wisten ze al precies wat het geluid van de garde in de pan betekende... Over snel ontdekken gesproken! Overdag mogen de pups af en toe uit de werpkist. Daar genieten ze echt van. Moeder Fonte moet langzaam aan beginnen aan de opvoeding. Haar lippen, neus en vooral, oren, zijn een geliefd doelwit. Dit enthousiasme moet soms wat ingedamd worden. Inmiddels hebben we al voor de tweede keer de nageltjes van de pups geknipt. Een heel karwei maar wel nodig om het voeden voor Fonte een beetje gezellig te houden.

Video en foto's week 4


Week 5

De wereld van pups wordt groter en groter. Ze hebben nu hun eigen speelhoekje buiten. Als het slecht weer is, hebben ze in de grote schuur een soortgelijk plekje. Al die ruimte vinden ze fantastisch. Voldoende speelgoed is een 'must', anders is de verleiding wel erg groot om de kleine, scherpe tandjes in minder geschikte objecten te zetten... Papa Duc en de rest van de hondenfamilie bekijken het kleine grut van gepaste afstand. (nog) beneden de waardigheid... De pups groeien mooi gelijkmatig op, zowel qua uiterlijk als qua karakter.

Video en foto's week 5


Week 6

In deze week hebben de hondjes weer heel wat meegemaakt! Heerlijk buiten spelen, de tuin verkennen, een eerste 'wandeling' aan de riem en het eerste ritje met de auto. De pups zijn ook bij de dierenarts langs geweest voor de eerste enting. Met de gezondheid is alles prima in orde. Ze drinken nog goed bij Fonte, maar eten ook al elke dag brokjes. De verschillende karaktertjes worden nu heel duidelijk zichtbaar. We zien dat terug in het spel en hoe de hondjes om gaan met nieuwe ontdekkingen. Inmiddels hebben we voor 5 pups een goed thuis!

Video en foto's week 6


Week 7 en 8

We genieten ontzettend van de pups! Het is een prachtig stel bij elkaar. Dit zijn ook de weken waarin we van alles ondernemen om de socialisatie zo goed mogelijk vorm te geven. De pups zijn regelmatig buiten. We leren ze alleen te zijn. Ze hebben kennis gemaakt met paarden. 4 oktober was een ideale dag om de school te bezoeken. Zo veel kinderen en andere dieren bij elkaar hadden ze nog niet eerder gezien! Verder hebben we een boswandeling gemaakt met daarna een bezoekje aan een kinderboerderij. Het was uitgerekend een topdag met heel veel kinderen, buggy's, kinderwagens en zelfs rolstoelen. Er viel heel wat te leren! Thuis maken we ook regelmatig wandelingen waarbij we de grote wei met daarin de andere honden niet overslaan. Cara voelt zich dan ook weer helemaal pup!

Video en foto's week 7 en 8--------------------------------------------------------------


Duc de Reve du Royaume d'Ursita 'Duc' - Fontainebleau du Royaume d'Ursita  'Fonte'Duc en Fonte zijn allebei geboren in dezelfde Italiaanse kennel. Ze zijn dan ook voor stukje familie van elkaar. We hopen op deze manier de rastypische kwaliteiten zo goed mogelijk voor de toekomst te bewaren. Duc en Fonte hebben beiden een prachtig hoofd met die zachte dromerige expressie die een Pyreneeër hoort te hebben. Anderzijds hebben ze over en weer kwaliteiten die elkaar prima aanvullen. Duc is inmiddels vader van verschillende nesten. Voor Fonte is het haar eerste nestje. Niet alleen het uiterlijk is belangrijk. De gezondheidsuitslagen van de ouderdieren zijn goed. En, zeker zo belangrijk, beiden hebben een geweldig karakter! Onze kinderen werken ijverig mee aan de socialisatie van de pups. Dat resulteert in hondjes met een open karakter die uitstekend met mensen, kinderen en andere honden om gaan.

-------------------------------------------------------------


Duc
FonteUpdate 12 juli 2013, onze eerste 'portretfoto'

Op 12 juli bezochten wij de dierenarts. Het is overduidelijk dat Fonte pups verwacht!


Stamboom van de pups

--------------------------------------------------© 2011 - P. Hoek