Du Mas de Rumoirt
Pyreneese berghonden—Chien de Montagne des Pyrenees—Great Pyrenees

Home Over ons Onze honden Pups Links Contact


C-nest


Op 25 augustus 2012 zijn wij geboren! Drie fraaie dames.
Enereo Marquise de Farbruouk  'Neo' - Dame du Lys du Royaume d'Ursita  'Lys'

-------------------------------------------------------------


Week 1

Op 25 augustus 2012, tussen 20.00 uur en 22.00 uur, heeft Lys ons drie prachtige teefjes gegeven. De geboorte van de pups verliep voorspoedig, al is elke geboorte een wondertje op zich. Er was nog een vierde pup, een reutje. Deze pup was helaas al enkele dagen voor de geboorte overleden. Voor ons was het belangrijk dat er in dit nest teefjes geboren zouden worden omdat we heel graag zelf een pup willen houden. We hebben dus keuze, al zal dat heel moeilijk worden. De drie dames lijken als druppels water op elkaar. Dat is ook niet vreemd omdat we met dit nest behoorlijk lijnteelt hebben toegepast. Lys moest in het begin wat wennen aan het kleine grut. Zo lastig als je eens lekker languit wil gaan liggen... Ze is echter een prima moedertje, ze verzorgt haar pups goed en ze geniet ook zelf graag van de luxe van lekker eten! Met zo'n klein nest is er voor de pups eten genoeg. Ze groeien dan ook als kool. Binnen zes dagen waren de geboortegewichtjes al verdubbeld. Mooi om zo'n ontwikkeling te zien!

Foto's en filmWeek 2

De tweede enerverende week is achter de rug. Het is een week waarin de wereld voor de pups al een stuk groter is geworden. De oogjes zijn open gegaan. Het is een hele ervaring als je voor het eerst ziet dat zo'n klein hondje je met de oogjes probeert te volgen. Ook het ontdekken van allerlei geurtjes is begonnen. Voor de kinderen is het een geweldige tijd. Elke dag lekker vaak kroelen met de pups om ze nu al zo veel mogelijk gewend te maken aan het contact met mensen. We hebben voor het eerst de nageltjes geknipt omdat moeder Lys al dat gekrabbel aan haar buik niet al te fijn vond... De tweede week is leuk qua ontwikkeling omdat de pups voorzichtig beginnen te zitten, staan en zelfs lopen. Het is vermakelijk om al die onbeholpen capriolen te zien. Lys doet als moeder goed haar best. Ze gaat graag met enige regelmaat weer de tuin in. Even flink graven en zich vermaken maar zodra ze de pups hoort, weer direct naar binnen! Door alle goede zorgen wegen de pups inmiddels meer dan 4 keer het geboortegewicht. De officiële namen van de pups hebben natuurlijk een achtergrond. Comtesse heeft een duidelijke relatie met de 'adellijke' namen van 'oom' Duc en moeder Lys. De naam Coeur komt in de familie meer voor. Oma heet A Tout Coeur en een zus van Lys en Duc heet Douci-Coeur. Een logische keuze dus. Tot slot Caravelle. Cara betekent in het Italiaans 'liefste'. Tegelijk betekent Caravelle letterlijk vertaald: karveel, een oud scheepstype. Een duidelijke link naar de verre reis die wij voor dit nestje gemaakt hebben en een van de andere hobby's, het bouwen van houten scheepsmodellen.

Foto's en filmWeek 3

De derde week was een prachtige week! De pups verkennen de werpkist en beginnen nu echt een beetje te 'bekvechten'. Dat levert vrolijke taferelen op. De groei gaat snel. Ten opzichte van het geboortegewicht wegen de pups nu ongeveer 6 keer zo veel. De oortjes zijn nu goed open. Ook de tandjes beginnen duidelijk door te komen. Het is nu steeds beter mogelijk om wat kleine verschillen in de karakters te ontdekken. Tess is de meest ondernemende van het stel. Coeur is heel lief en zacht van aard, terwijl Cara de meest rustige pup is. Dat is de indruk van dit moment. We gaan de komende weken mee maken hoe het zich allemaal gaat ontwikkelen! Lys vindt het prima als de visite en onze andere honden af en toe een kijkje nemen bij de pups. Ze is wat dat betreft een relaxed moedertje! Het socialiseren is volop begonnen. Onze jongens doen er als de beste aan mee door de pups heel vaak aandacht te geven.

Foto's en film


Week 4

Ook in de vierde levensweek van de pups valt er veel te beleven. Het worden nu al complete hondjes die echt 'hondse' maniertjes tonen bij het spelen. De tandjes zijn vlijmscherp en worden ijverig gebruikt! De pups hebben nu ook het speelgoed ontdekt. Een balletje rolt als je er met je neusje tegen duwt... En, met een pluche beest moet flink geschud worden! Ook de flaporen van je zusje zijn leuk om eens flink aan te trekken. Kortom, volop leven in de brouwerij! Deze week kwam neef Duca op visite. Zijn baasje Pascale heeft weer prachtige foto's gemaakt. Ook is de verjaardag van 'de baas' gevierd waarbij er wel zo'n 40 mensen zijn geweest die natuurlijk allemaal even bij de pups moesten kijken. In elk geval goed voor de socialisatie. De pups zijn groot en stevig. Het gewicht ligt gemiddeld iets boven dat van de pups uit het B-nest.

Foto's en film


Week 5

De pups worden steeds groter en sterker. Dat is goed terug te zien in het spelgedrag. Een favoriet spelletje is staartje-trekken... De wereld wordt ook een stuk groter dan de werpkist. Het is nu elke dag een aantal keren fijn buiten spelen. Mooi om te zien hoe die kleine hondjes genieten van al dat nieuwe en de ruimte! Ook het huis binnen wordt volop verkend. Je merkt bij het ontdekken duidelijk de verschillen in karakter. Tess altijd haantje de voorste, Coeur rustig maar heel zelfverzekerd en Cara wat meer de kat uit de boom kijkend. We hebben deze week ook voor het eerst geprobeerd standfoto's te maken. Dat valt niet mee! Langzamerhand gaat het menu veranderen. De dames eten nu enkele keren per dat brokjes. De melk van Lys is dan het toetje! Lys probeert ook af en toe te spelen met de pups. Daar moeten we dus goed bij zijn, want het verschil in omvang is toch nog steeds behoorlijk... Zachtjes spelen mag, maar malle sprongen nog maar even niet!

Foto's en film


Week 6 en 7

In de zesde en zevende week zijn we volop aan de slag gegaan met de socialisatie 'buiten de deur'. Met zes weken het eerste dierenartsbezoek voor de enting. Daar hoort natuurlijk een autoritje bij. De pups hebben kennis gemaakt met de paarden die in de wei naast ons huis. Ze zijn mee naar het strand geweest. Daar liep toevallig een zwarte herdershond. Ook wel leuk als je alleen maar wit gewend bent! Er was bezoek van de Raad van Beheer, dus, de dames staan nu via hun chip officieel geregistreerd. De pups mogen nu verschillende keren per dag even buiten spelen. De trampoline blijft daarbij interessant. Af en toe gaan ze in de grote wei bij de andere honden op visite, natuurlijk alleen onder onze begeleiding want het verschil in grootte is nog enorm. Ook in huis zijn ze flink actief. De werpkist is eigenlijk alleen nog maar voor het slapen. Kortom, we zien ze volop genieten, groeien, spelen zoals echte pups horen te doen! Lys geeft nu veel minder voeding. Dat is ook logisch, want de pups eten nu al vier porties voer per dag. Tess en Coeur zijn qua gewicht en grootte goed met elkaar te vergelijken. Cara is duidelijk groter en zwaarder. Ze trekt van de drie het meest op papa aan!

Foto's en film


Week 8 en 9

Het is altijd weer verbazend om te zien hoe een hondje dat bij de geboorte op je hand past in 9 weken uitgroeit tot een grote stevig pup van ruim 8 kilo! In het uiterlijk en het gedrag zijn het complete hondjes geworden. Er wordt flink gespeeld en de tuin is natuurlijk reuze interessant. Cara heeft haar eerste kuil gegraven terwijl Tess en Coeur veel belangstelling tonen voor het vak van 'struikensnoeier'. We hebben aan het eind van week 9 opnieuw de dierenarts bezocht voor de tweede enting. Dat was prima te combineren met een stukje lopen door de stad. Een kinderboerderij en het bos zijn ook een hele ervaring! Inmiddels is Coeur naar haar nieuwe baasjes toe. We wensen haar een heel fijn hondenleven toe, maar daar hebben we alle vertrouwen in! Voor Tess zoeken we nog een goed thuis. Cara blijft bij ons. Ze zal langzamerhand haar plekje binnen de roedel gaan innemen. Het is mooi dat door de dagelijkse bezoekjes aan de wei en de schuur de volwassen honden de pups al volledig accepteren. Moeder Lys heeft inmiddels haar vacht helemaal verloren. Met de winter in het vooruitzicht, bepaald geen pretje!

Foto's en flimEen stukje geschiedenis van het C-nest

Bovenstaande link verwijst u naar een pagina met een stukje informatie en foto's rond de voorbereidingen voor het nest van Lys en Neo.
----------------------------------------------------------

Stamboom van de pups© 2011 - P. Hoek